Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Cloth Diaper Laundry Time - Πώς πλένουμε τις υφασμάτινες πάνες;

Απαράβατοι κανόνες:
Πλένουμε με απορρυπαντικό ειδικό για υφασμάτινες πάνες, που δεν έχει πρόσθετα και δεν αφήνει κατάλοιπα στα υφάσματα. Δε χρησιμοποιούμε μαλακτικό! Δε χρησιμοποιούμε χλωρίνη ούτε άλλα λευκαντικά!
Το πρώτο μας μέλημα είναι να ξεπλυθούν οι πάνες καλά. Τα βήματα που ακολουθώ εγώ είναι τα εξής. Τις βάζω στο πλυντήριο και πλένω πρώτα σε κρύο νερό ένα πρόγραμμα που κάνει μόνο ξεβγάλματα. Το δικό μου πλυντήριο κάνει 3 ξεβγάλματα και στύψιμο σε αυτό το προγραμμα. Αν είναι πολύ λερωμένες μπορεί να το βάλω και δυο φορές. Βοηθάει να φύγουν τα πολλά τσίσα γιατί είναι πολύυυυ ποτισμένες!
Μετά τις βάζω στους 60 βαθμούς. Σε δυνατό πρόγραμμα δηλαδή. Τις πλένει μία ώρα και μετά κάνει πάλι 3 ξεβγάλματα με κρύο νερό και δυνατά στυψίματα μεταξύ τους. Οι 60 βαθμοί είναι απαραίτητοι για μια σχετική αποστείρωση! 60 ή 70 βαθμούς προτείνουν οι κατασκευαστές. Αντέχουν και τα καλύμματα σε αυτό.
Στο τέλος αν δω ότι το απορρυπαντικό δεν ξεβγάζεται καλά, βάζω και ένα πρόγραμμα ξεβγάλματος ακόμα.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Cloth diaper pail - Πού διατηρούμε τις βρόμικες πάνες;

Όταν ξεκίνησαμε να χρησιμοποιούμε τις υφασμάτινες πάνες, τις βρόμικες πάνες τις διατηρούσα σε κουβά, ξηρές. Δηλαδή για να είμαι ακριβής σε μια λεκάνη απ αυτές που πλένουμε τα ρούχα στο χέρι καμιά φορά. Μεγάλη, οβάλ σα μπανάκι μωρού. Ήταν καλό να αερίζονται οι πάνες αλλά μερικά πράγματα με κούραζαν πολύ. Πρώτον έπρεπε να κρύβω τον κουβά κάθε φορά που είχαμε επισκέψεις και γενικά δεν είχε και την καλύτερη εικόνα το μπάνιο μας. Επίσης έπρεπε να πλένω τον κουβά κάθε φορά που έβαζα τις πάνες για πλύσιμο και είχα κουραστεί. Καλό πλύσιμο και μια δυο φορές το μήνα του έκανα και ένα πλύσιμο με ξύδι αντί χλωρίνης. Βαβούρα.

Τώρα δοκιμάζω κάτι άλλο. Πήρα μια τσάντα αδιάβροχη από το εξωτερικό, αυτή συγκεκριμένα με τα ελαφάκια και έραψα μία επένδυση από ύφασμα PUL που είναι αδιάβροχο. Αυτό το είχα παραγγείλει παλιότερα που έλεγα ότι θα ράψω πάνες μόνη μου. Ήταν ένα σχέδιο που απέτυχε και έτσι μου έμεινε το ύφασμα.. Τώρα βάζω την επένδυση μέσα στην ήδη αδιάβροχη τσάντα για να μην την πλένω κάθε φορά. Βάζω δηλαδή τις πάνες στο πλυντήριο και την επένδυση μαζί τους για να πλυθεί. Κανονικά πρέπει να ράψω και μια δεύτερη επένδυση για να μη βγαίνει άχρηστη η τσάντα μέχρι να στεγνώσει η πρώτη.



Στο εξωτερικό πουλάνε παρόμοιες τσάντες που πλένονται στο πλυντήριο με τις πάνες και κλείνουν με φερμουάρ. Τις λένε wetbags. Να για παράδειγμα κάποιες πολύ όμορφες. Το ότι κλείνουν δε μου αρέσει γιατί οι πάνες δεν αερίζονται καθόλου και μυρίζουν πάρα πολύ μετά. Το δοκίμασα και έραψα μια τέτοια αλλά δεν άντεξα τη "μπόχα" και έτσι μετά από καιρό είπα να δοκιμάσω αυτο το κάτι άλλο που κάνω τώρα. Μέχρι στιγμής πάει καλά και μάλλον θα το κρατήσω!

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Αποστολή στην ελλάδα;

Ρώτησα και έμαθα σε ένα αγγλικό κατάστημα που έχω ήδη αναφέρει, το www.softbots.co.uk ποιες μάρκες πάνας μπορούν τελικά να μας στείλουν.
Bumgenius τελικά επιτρέπεται να μας στείλουν, όσο δεν υπάρχει επίσημος retailer εδώ. Η μάρκα που δεν ήξερα ότι απαγορεύεται είναι η TotsBots. Προφανώς βέβαια, αφού πουλάνε τέτοιες στο ecofamily υπάρχει retailer στην Ελλάδα και προφανώς δε θέλουν να ψωνίζουμε από αλλού. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ενώ αυτή η μάρκα έχει διάφορους τύπους προϊόντων, σε εμάς είναι διαθέσιμος μόνος ένας τύπος, αυτός που παράγγειλα κι εγώ δηλαδή και σχολίασα στο προηγούμενό μου post. Κάτι δεν πάει καλά..

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Cloth diaper brands in greek on-line stores - Ποιες μάρκες βρίσκουμε στην Ελλάδα;

Μέχρι στιγμής και απ' όσο γνωρίζω, δε μπορεί κάποιος να βρει όλα τα είδη υφασμάτινης πάνας στην ελλάδα. Αυτά που βρίσκουμε εύκολα είναι ξεχωριστά η πάνα από βαμβάκι ή bamboo και συμπληρωματικά τα καλύμματα από PUL. Κουμπώνουμε δύο φορές δηλαδή, όχι μία. Κερδίζουμε όμως σε απορροφητικότητα. Αυτό γιατί ενώ τα επιθέματα που βάζουμε στις pocket είναι φαρδιές λωρίδες, οι σκέτες υφασμάτινες πάνες είναι λόγω σχήματος μεγαλύτερες και ρουφάνε περισσότερα υγρά :) Για το βραδυνό ύπνο, όπου θέλουμε να μένει το μωρό με την ίδια πάνα μέχρι και 10 ώρες (!) δεν υπάρχει άλλη λύση! Οι pocket όσο εύκολες κι αν είναι στη χρήση με τίποτα δεν μπορούν να κρατήσουν στεγνά τα σεντόνια μας μετά από τόσες ώρες!!

Φυσικά λοιπόν έχουμε και μερικές τέτοιες σκέτες υφασμάτινες πάνες στη συλλογή μας και μπορώ να πώ δυο λόγια για αυτές. Έχω αγοράσει δυο τύπους από το ecofamily, και δύο άλλους από το εξωτερικό. Τους τρεις τύπους πάντως τους βρήκα στο ecofamily και παραθέτω τους συνδέσμους.

H πρώτη σκέτη πάνα που πήρα ήταν η TotsBots που δε μας κάνει καλά καλά πια αλλά μας βόλεψε για καιρό. Είναι η μωβ πάνα που βλέπετε στη φωτογραφία και το κάλυμμά της είναι το αντίστοιχο μωβ.
Είναι φτιαγμένη από bamboo και πραγματικά είναι πολύ απορροφητική και δεν προκάλεσε κανέναν ερεθισμό στο μωράκι μας (αυτό δεν ισχύει με τις pocket που παροδικά μας κάνουν κάτι ελαφριές κοκκινίλες..). Το velcro της δεν είναι το καλύτερο αλλά δεν είναι πολύ σημαντικό μάλλον. Πάντως ξεκουμπώνει στο πλυντήριο ενώ δεν πρέπει και είναι αρκετά στενό.
Η ίδια πάνα από ένα αγγλικό online κατάστημα softbots όπως βλέπω εκ των υστέρων βγαίνει και σε έκδοση με snaps-κουμπάκια αντί για χριτς χρατς. Θα το προτιμούσα χίλιες φορές αλλά τότε δεν το είχα ψάξει πολύ..



Το κάλυμμα που πήρα για την Tots Bots ήταν πολύ μέτριο πάντως. Όμορφο στην όψη (δείτε εδώ) αλλά πολύ πλαστικό και χωρίς ιδιαίτερη ελαστικότητα στα σημεία που ακουμπάει στα μπουτάκια του μωρού. Απαλό βέβαια αλλά τίποτε άλλο. Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν πολύ καλύτερα από αυτό και δε θα το ξανά-αγόραζα με τίποτα.

Η δεύτερη είναι η πάνα Bambinex από bamboo επίσης και πολύ απορροφητική. Είναι η κιτρινούλα πάνα που βλέπετε στη φωτογραφία και το κάλυμμά της είναι το άσπρο. Ιδιαίτερα λεπτή και όχι ογκώδης. Πολύ συμπαθητική πάνα! Το κάλυμμά της επίσης πολύ καλό και απαλό. Πολύ καλή εφαρμογή στα ποδαράκια και τη μεσούλα, αγκαλιάζει τέλεια την πάνα ώστε να μην έχουμε από πουθενά διαρροές!

Οι δύο παραπάνω πάνες ήταν απαλές σα μετάξι όταν τις αγόρασα. Με το πλύσιμο όμως σκλήρυναν πολύ.. Δε φταίνε οι πάνες για αυτό βέβαια, αλλά το νερό του δικτύου μας εδώ που έχει ΠΟΛΛΑ άλατα! Μαλακτικό επίσης δεν επιτρέπεται να βάλουμε στις πάνες οπότε.. Το άσπρο ξύδι επίσης που συνηθίζεται σαν εναλλακτική μέθοδος, σε πολύ σκληρό νερό όπως εδώ δεν κάνει τίποτα! Το μωρό δε διαμαρτυρήθηκε ποτέ το καημένο βέβαια..

Μία πάνα με snaps που ισχυρίζεται ότι είναι one-size ήρθε από το εξωτερικό και τη λένε motherease. Διάβασα καλές κριτικές γι αυτή και είπα να τη δοκιμάσω. Είναι όντως πολύ καλό που έχει snaps, πολύ καλή απορροφητικότητα αλλά αρκετά ογκώδης! Χωράει μόνο σε καλύμματα μεγάλου μεγέθους! Στο αντίστοιχο κάλυμμα που πήρα σε μέγεθος small (!) δεν κατάφερε να χωρέσει πάντως.. Τουλάχιστον όχι χωρίς να έχουμε διαρροές..



Η τελευταία μου αγορά ήταν πάνες Imse Vimse και 3 καλύμματα. Δοκίμασα το medium και το large καθώς και ένα κάλυμμα με ύφασμα που έχει πολύ ωραία σχέδια. Βαμβακερό ύφασμα πάνω από το PUL δηλαδή. Τα καλύμματα αυτής της εταιρίας είναι πάρα πολύ απαλά στη μεσούλα και στα μπουτάκια του μωρού. Δεν αφήνουν σημάδια και έχουν πολύ καλή εφαρμογή. Ήταν πολύ ευχάριστη έκπληξη αυτό! Καταπληκτικά! Αυτό το κάλυμμα με την εξωτερική βαμβακερή επένδυση πάντως ήταν σκέτη αποτυχία.. :( Πολλές διαρροές γιατί αυτή η βαμβακερή επιφάνεια τραβάει πανεύκολα την υγρασία απ την πάνα και την περνάει στα ρούχα.. Καταλαβαίνετε τί γίνετε μετά.. Πολύ ωραίο, πολύ απαλό αλλά αναποτελεσματικό.. Κρίμα. Επίσης το medium από τώρα έχει αρχίσει να είναι πολύ στενό.. Το large είναι τέλειο και μας βολεύει μια χαρά.



Οι πάνες της Imse Vimse είναι πολύ απλές και πολύ φτηνές. Δεν έχουν πολύ καλή απορροφητικότητα και πρέπει κανείς οπωσδήποτε να βάλει επιπλέον επιθέματα για το βράδυ. Αυτό δημιουργεί ένα αρκετά ογκώδες αποτέλεσμα βέβαια.. Επίσης δεν έχουν κανέναν τρόπο για να κουμπώνουν!! Αφού είδα κι απόειδα να κυνηγάω το μικρό πάνω στο κρεβάτι και να μην μπορώ να τον κουμπώσω πριν καταφέρω να του φορέσω και το κάλυμμα (βασανιστήριο!) τελικά έραψα μόνη μου velcro επάνω τους και ησύχασα!

Ο καλύτερος συνδυασμός πάνας καλύματος μέχρι στιγμής είναι η πάνα motherease και το κάλυμμα Imse Vimse σε large. Γενικά τα καλύμματα πρέπει να τα παίρνει κανείς σε μεγάλο μέγεθος από την αρχή μου φαίνεται. Το medium μπορούσαμε άνετα να το είχαμε παρακάμψει αλλά δεν το είχα σκεφτεί όταν έκανα την παραγγελία.. Αυτές τις είχα πάρει από το softbots και απ' ότι βλέπω τώρα έχει και καλύμματα one size που "μεγαλώνουν" μαζί με το μωράκι. Άραγε να είναι καλά; Θα το ψάξω..

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Δεν στέλνουμε bumgenius στην ελλάδα!

Η πολιτική αυτής της εταιρίας είναι να μη στέλνει τις πάνες της έξω από χώρα όπου υπάρχει επίσημος retailer. Εμείς δεν είμαστε στη λίστα με τις χώρες αυτές. Δείτε εδώ. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό αλλά θα το ψάξω. Όταν παρείγγειλα τις δικές μας πέρυσι, δυσκολεύτηκα πολύ να βρω κάποιον να μου τις στείλει, παραβιάζοντας αυτόν τον κανονισμό. Νόμιζα ότι μετά από τόσο καιρό δε θα υπήρχε πλέον θέμα. Το βρήκα όμως μπροστά μου πριν λίγο, όταν έψαχνα σε ένα αγγλικό on line κατάστημα, το pinkandboo. Από αυτό το κατάστημα είχα πάρει τις Happy Heinys πριν από αρκετούς μήνες με δωρεάν ταχυδρομικά (ήταν προσφορά τότε..). Βλέπω τώρα ότι έχει ελάχιστα ταχυδρομικά τέλη για τις χώρες της Ε.Ε. και είναι 5 λίρες ανεξαρτήτως μεγέθους παραγγελίας! Πάρα πολύ καλά δηλαδή! Σκόπευα να το προτείνω και για αγορά bumgenius αλλά λένε ξεκάθαρα ότι δεν τους επιτρέπεται να στείλουν εκτός Αγγλίας.. Αντιγράφω από τη σελίδα τους:

Shipping
We ship worldwide, (this excludes Bum Genius products, which we can only ship within the UK). We can not be held accountable for any custom charges you may receive.
Basic shipping costs to the UK are free.
Shipping to all European countries is an incredible £5 on any size order! We try and ship all items the next working day, by the most appropriate postal service.


Taken from pinkandboo important stuff page

Σελίδα με κριτικές για υφασμάτινες πάνες

Μια πολύ καλή ιστοσελίδα με κριτικές για πολλές μάρκες υφασμάτινης πάνας θα βρείτε στο diaperpin. Ακόμα κι αν τα αγγλικά σας δεν είναι τέλεια, θα μπορέσετε να βγάλετε ένα συμπέρασμα για τα κοινά προβλήματα μιας μάρκας ή τα αδιάψευστα πλεονεκτήματα μιας άλλης. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα τέτοια λίστα με κριτικές αλλά πού θα πάει..

Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Πάνες τύπου pocket - bumgenius, fuzzibunz, happy heinys

Οι αγαπημένες μου υφασμάτινες πάνες είναι οι πάνες τυπου pocket. Είναι ουσιαστικά μια υφασμάτινη "θήκη" σε σχήμα πάνας. Η μία πλευρά της θήκης είναι φτιαγμένη με αδιάβροχο ύφασμα PUL και άλλη πλευρά είναι φτιαγμένη με ειδικό fleece ύφασμα, γνωστό ως microfleece (κάθε εταιρία συνήθως χρησιμοποιεί και διαφορετική ποιότητα microfleece). Στη θήκη αυτή μπαίνουν απορροφητικά μακρόστενα επιθέματα που "ρουφάνε" μετά μανίας αυτά που δε θέλουμε να βγουν εκτός :)

Οι πρώτες pocket πάνες που αγόρασα από το εξωτερικό είναι οι bumgenius 3.0 one size. Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπετε μια κίτρινη bumgenius που έχει χρησιμοποιηθεί δεκάδες φορές και έχει υποστεί μικρή φθορά. Η φθορά αυτή προέρχεται κυρίως από τα velcro tabs που κουμπώνουν την πάνα και ταλαιπωρούν όποιο ύφασμα ακουμπήσουν κατα λάθος. Πριν κάθε πλυση κουμπώνουμε καλά αυτά τα tabs για να μην "πιάσουν" κανένα ύφασμα μέσα στο πλυντήριο. Καμιά φορά όμως ξεκουμπώνουν καθώς οι πάνες πλένονται και έχουμε ατυχήματα.. Κομπάκια στο PUL ύφασμα δηλαδή και άλλα τέτοια..

Το microfleece που χρησιμοποιεί στο εσωτερικό είναι εξαιρετικό και δεν εχει υποστεί καμία φθορά. Εκτός αυτού καθαρίζει τέλεια αν όχι με την πρώτη πλύση, σίγουρα μετά από μερικές πλύσεις. Έχει τέλεια εφαρμογή και δεν είναι πολύ ογκώδης. Τα κουμπάκια στην μπροστινή μεριά της πάνας είναι αυτά που την κάνουν one size. Κουμπώνοντας κατάλληλα επιτρέπουν να γίνεται η πάνα πιο μακριά και να φτάνει πιο ψηλά στην κοιλίτσα και τη μεσούλα του μωρού. Στη σελίδα της εταιρίας (bumgenius one size) λέει ότι ένα μωρό μπορεί να τη φορέσει από 3,5 κιλά μέχρι να γίνει σχεδόν 18 κιλά. Αυτό δεν το έχω τσεκάρει ακόμα αλλά ο δικός μας μπόρεσε να φορέσει αυτή τη μάρκα απ' όταν ήταν 4,5 κιλά περίπου και συνεχίζουμε μέχρι και τώρα που είναι 9 χωρίς να εκμεταλλευόμαστε ακόμα το μέγιστο ύψος της.
Κάθε bumgenius περιείχε και δύο επίθεματα. Το ένα μεγάλο, με snaps για να διπλώνει όταν η πάνα είναι σε "κοντή" ρύθμιση και το δεύτερο μικρό για ενίσχυση όταν χρειάζεται. Πολύ καλή απορροφητικότητα από των συνδυασμό των δύο!



Στην προσπάθειά μου να ξεφορτωθώ το κλείσιμο με το velcro, δοκίμασα και τις πιο δημοφιλείς πάνες με snaps. Κουμπώνουν μπροστά σε τέσσερα σημεία αντί να χρησιμοποιούν velcro αυτοκόλλητα.

Το microfleece στο εσωτερικό της πάνας δεν είναι τόσο τέλειο όσο των bumgenius ως προς την αντίσταση στη φθορά, ωστόσο κάνει άψογα τη δουλειά του να στέλνει τα υγρά στο εσωτερικό και καθαρίζει και αυτό τέλεια. Έχει επίσης εξαιρετική εφαρμογή και δεν είναι πολύ ογκώδης πάνα. Δεν είναι one size οπότε όταν το μωρό ξεπερνά κάποιο βάρος πρέπει κανείς να αλλάζει νούμερο.. Αυτή την εποχή το μωρό μας φοράει fuzzibunz σε δύο μεγέθη. Small και Medium. Τις small ακόμα δεν τις κουμπώνουμε στην πιο ακραία τους ρύθμιση οπότε έχουμε ακόμα λίγο καιρό και με αυτές. Στη σελίδα της εταιρείας (fuzzibunz size chart) φαίνεται να αντιστοιχεί το small μέγεθος για βάρος από 3,5 μέχρι 9 κιλά. Προφανώς για μωρά με "λεπτή κοψιά" το διάστημα αυτό μεγαλώνει. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα ξέρουμε λογικά μέχρι πιο βάρος μας κάλυψε το small.
Οι medium αντιστοιχούν σε μωρά βάρους από 7,5 μέχρι 15 κιλά. Στη σελίδα πάντως αναφέρεται ότι πολλά μωρά δεν περνούν ποτέ στο large καθώς το medium τους κάνει μέχρι να απαλλαγούν από το βραχνά της πάνας για τα καλά! Απ' ότι φαίνεται με βάση την ως τώρα εμπειρία μου αυτό δεν είναι υπερβολή. Λογικά (ελπίζω) θα ανήκει και το δικό μας μωρό σε αυτή την κατηγορία..
Κάθε fuzzibunz περιείχε και ένα επίθεμα ανάλογο του μεγέθους της. Πιο μικρό για το small και πιο μεγάλο για το medium.



Η τελευταία πάνα τύπου pocket που χρησιμοποιούμε αυτό τον καιρό είναι η happy heinys. Είναι πολύ ωραίες one size πάνες, με μεγάλα velcro tabs για καλύτερο κλείσιμο. Νομίζω ότι έχουν καλύτερη εφαρμογή σε στρουμπουλά μωρά και όχι σε πολύ λεπτά, πάντως μας έχουν βολέψει μια χαρά! Διάλεξα αυτές με τα μεγάλα velcro tabs γιατί περίμενα ότι δεν θα είχαμε τα ατυχήματα που έχουμε με τις bumgenius. Τελικά έκανα λάθος. Αρκετές φορές και αυτά ανοίγουν στο πλυντήριο και "πιάνουν" άλλες πάνες τις οποίες και τραυματίζουν..
Κάθε τέτοια πάνα που αγόρασα περιελάμβανε στην τιμή και δύο επιθέματα, ένα μεγάλο και ένα μικρό, που είναι πολύ απορροφητικά. Πολύ καλό πακέτο δηλαδή.