Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Cloth Diaper Wool Covers - Μάλλινα καλύμματα αντί για συνθετικά - Καλύτερα;

Το μαλλί σαν αδιάβροχο κάλυμμα κάνει εξαιρετική δουλειά όταν χρησιμοποιούμε υφασμάτινες πάνες, και ενδείκνυται όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του βραδυνού ύπνου. Όταν λέμε μάλλινο ύφασμα βέβαια δεν εννοούμε κάθε συνθετικό δημιούργημα που βρίσκουμε στα μαγαζιά αλλά τα νήματα με μεγαλύτερη από 80% περιεκτικότητα (άλλοι λένε >90%) σε μαλλί. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να προτιμάμε 100% μάλλινο ύφασμα για τα καλύμματα της πάνας. Αυτό θα μας δώσει άριστα αποτελέσματα.

Φανταστείτε δηλαδή ότι το μωρό μας φοράει μια υφασμάτινη πάνα χωρίς εξωτερικό αδιάβροχο κάλυμμα PUL. Αντί για αυτό φοράει ένα μάλλινο βρακάκι ή παντελονάκι που θα κρατήσει την υγρασία μακριά από τα σεντόνια για πολλές ώρες. Επιπλέον επειδή το μαλλί αναπνέει θα επιτρέψει στη βρεγμένη πάνα να "αερίζεται" καλύτερα και δε θα αφήσει να αναπτυχθεί μεγάλη θερμοκρασία στο εσωτερικό της. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα μάλλινα καλύμματα και το καλοκαίρι. Δεν πιστεύω ότι έχετε δοκιμάσει να φορέσετε μάλλινο πουλόβερ σε ζεστή μέρα αλλά αν το κάνετε το πιθανότερο είναι να ιδρώσετε λιγότερο απ' ότι αν φοράγατε συνθετικό κοντομάνικο ρούχο.. Το "αγνό παρθένο μαλλί" έχει φανταστικές ιδιότητες και είναι ελαφρώς παραγνωρισμένο στις μέρες μας. Αφού όμως επιστρέφουμε σε παλιές και οικολογικές λύσεις ήρθε η ώρα να το γνωρίσουμε καλύτερα.

Μάλλινα καλύμματα μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ή να αγοράσουμε έτοιμα. Για να φτιάξουμε μόνοι μας αρκούν ένα δυό πουλόβερ, λάστιχο για τη μεσούλα και μια ραπτομηχανή ή υπομονή και ράψιμο στο χέρι.. Δεν είναι πολλές οι ραφές που απαιτούνται οπότε το ράψιμο στο χέρι δεν αποκλείεται! Ψάχνοτας στο internet βρήκα οδηγίες για να φτιάξει κανείς μάλλινο παντελονάκι από παλιό πουλόβερ. Να ένα πολύ απλό και με ωραίες φωτογραφίες.
Αν κάποιος θέλει βοήθεια στη μετάφραση να το πει :) Ίσως πρέπει να φτιάξω τις δικές μου οδηγίες στα ελληνικά κάποια στιγμή.. Ακολουθώντας ένα παρόμοιο tutorial έφτιαξα κι εγώ στο παρελθόν τα δικά μας παντελονάκια!



Μετά από καιρό έφτιαξα και ένα κοντό μάλλινο βρακάκι για το καλοκαίρι χρησιμοποιώντας ό,τι μου είχε μείνει από το μάλλινο μαύρο πουλόβερ που ήταν πλέον χωρίς μανίκια. Θα βάλω σύντομα και φωτογραφία.

Τα μάλλινα καλύμματα χρειάζονται λίγη περιποίηση για να αποδίδουν καλά. Συγκεκριμένα πρέπει να τα περνάμε με λανολίνη κάθε λίγο καιρό ώστε να τα αδιαβροχοποιούμε καλύτερα. Εγώ το κάνω αυτό μια φορά στις δύο εβδομάδες και όλα είναι καλά. Ανάμεσα τα πλένω απαλά στο χέρι και πολύ ελαφρά! Διαβάζω ότι μπορεί κανείς να τα πλένει μια φορά στις 10 μέρες και ανάμεσα απλά να τα αερίζει καλά, αλλά εγώ προς το παρόν τα πλένω συχνότερα. Η αλήθεια είναι ότι με το πλύσιμο φεύγει σιγά σιγά η λανολίνη και αυτό δεν είναι καλό. Όσες κοπέλες έχουν θηλάσει τα μικρά τους λογικά θα ξέρουν τί είναι η λανολίνη και πόσο χρήσιμη ουσία είναι. Είναι 100% φυσική ουσία που εκκρίνεται από το δέρμα των προβάτων. Κάτι σαν φυσικό λίπος. Χρησιμοιείται στη φαρμακευτική και στην παρασκευή καλλυντικών απ' όσο έχω διαβάσει. Δείτε με πολύ κατατοπιστηκές φωτογραφίες πώς πλένουμε και αδιαβροχοποιούμε με λανολίνη τα μάλλινα καλύματα πάνας.

Είμαι πολύ ευχαριστημένη από τις επιδόσεις των δημιουργημάτων μου τελικά και μάλιστα απογοητεύομαι όταν χρησιμοποιώ PUL καλύμματα το βράδυ σε σχέση με τα μάλλινα. Ο μικρός συνήθως ξυπνάει βρεγμένος ή το δέρμα του είναι ερεθισμένο επειδή δεν αναπνέει καλά και μένει πολλές ώρες με τα "τσίσα". Φανταστείτε ότι τώρα κοιμάται 10 ώρες χωρίς να ξυπνήσει άρα και χωρίς να του αλλάξω πάνα.. Είναι μια πρόκληση.. Με τα μάλλινα καλύμματα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Το μέλλον θα δείξει φαντάζομαι..

1 σχόλιο:

  1. Και εμένα πολύ μου αρέσουν τα μάλλινα βρακάκια, που έχω πάρει και αυτά από το Ecobaby, είναι από μαλλί μερινό, που είναι το πιό μαλακό μαλλί που υπάρχει και περιέχει μεγάλη ποσότητα φυσικής λανολίνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή