Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Cloth Diaper Wool Covers - Μάλλινα καλύμματα αντί για συνθετικά - Καλύτερα;

Το μαλλί σαν αδιάβροχο κάλυμμα κάνει εξαιρετική δουλειά όταν χρησιμοποιούμε υφασμάτινες πάνες, και ενδείκνυται όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του βραδυνού ύπνου. Όταν λέμε μάλλινο ύφασμα βέβαια δεν εννοούμε κάθε συνθετικό δημιούργημα που βρίσκουμε στα μαγαζιά αλλά τα νήματα με μεγαλύτερη από 80% περιεκτικότητα (άλλοι λένε >90%) σε μαλλί. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να προτιμάμε 100% μάλλινο ύφασμα για τα καλύμματα της πάνας. Αυτό θα μας δώσει άριστα αποτελέσματα.

Φανταστείτε δηλαδή ότι το μωρό μας φοράει μια υφασμάτινη πάνα χωρίς εξωτερικό αδιάβροχο κάλυμμα PUL. Αντί για αυτό φοράει ένα μάλλινο βρακάκι ή παντελονάκι που θα κρατήσει την υγρασία μακριά από τα σεντόνια για πολλές ώρες. Επιπλέον επειδή το μαλλί αναπνέει θα επιτρέψει στη βρεγμένη πάνα να "αερίζεται" καλύτερα και δε θα αφήσει να αναπτυχθεί μεγάλη θερμοκρασία στο εσωτερικό της. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα μάλλινα καλύμματα και το καλοκαίρι. Δεν πιστεύω ότι έχετε δοκιμάσει να φορέσετε μάλλινο πουλόβερ σε ζεστή μέρα αλλά αν το κάνετε το πιθανότερο είναι να ιδρώσετε λιγότερο απ' ότι αν φοράγατε συνθετικό κοντομάνικο ρούχο.. Το "αγνό παρθένο μαλλί" έχει φανταστικές ιδιότητες και είναι ελαφρώς παραγνωρισμένο στις μέρες μας. Αφού όμως επιστρέφουμε σε παλιές και οικολογικές λύσεις ήρθε η ώρα να το γνωρίσουμε καλύτερα.

Μάλλινα καλύμματα μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ή να αγοράσουμε έτοιμα. Για να φτιάξουμε μόνοι μας αρκούν ένα δυό πουλόβερ, λάστιχο για τη μεσούλα και μια ραπτομηχανή ή υπομονή και ράψιμο στο χέρι.. Δεν είναι πολλές οι ραφές που απαιτούνται οπότε το ράψιμο στο χέρι δεν αποκλείεται! Ψάχνοτας στο internet βρήκα οδηγίες για να φτιάξει κανείς μάλλινο παντελονάκι από παλιό πουλόβερ. Να ένα πολύ απλό και με ωραίες φωτογραφίες.
Αν κάποιος θέλει βοήθεια στη μετάφραση να το πει :) Ίσως πρέπει να φτιάξω τις δικές μου οδηγίες στα ελληνικά κάποια στιγμή.. Ακολουθώντας ένα παρόμοιο tutorial έφτιαξα κι εγώ στο παρελθόν τα δικά μας παντελονάκια!



Μετά από καιρό έφτιαξα και ένα κοντό μάλλινο βρακάκι για το καλοκαίρι χρησιμοποιώντας ό,τι μου είχε μείνει από το μάλλινο μαύρο πουλόβερ που ήταν πλέον χωρίς μανίκια. Θα βάλω σύντομα και φωτογραφία.

Τα μάλλινα καλύμματα χρειάζονται λίγη περιποίηση για να αποδίδουν καλά. Συγκεκριμένα πρέπει να τα περνάμε με λανολίνη κάθε λίγο καιρό ώστε να τα αδιαβροχοποιούμε καλύτερα. Εγώ το κάνω αυτό μια φορά στις δύο εβδομάδες και όλα είναι καλά. Ανάμεσα τα πλένω απαλά στο χέρι και πολύ ελαφρά! Διαβάζω ότι μπορεί κανείς να τα πλένει μια φορά στις 10 μέρες και ανάμεσα απλά να τα αερίζει καλά, αλλά εγώ προς το παρόν τα πλένω συχνότερα. Η αλήθεια είναι ότι με το πλύσιμο φεύγει σιγά σιγά η λανολίνη και αυτό δεν είναι καλό. Όσες κοπέλες έχουν θηλάσει τα μικρά τους λογικά θα ξέρουν τί είναι η λανολίνη και πόσο χρήσιμη ουσία είναι. Είναι 100% φυσική ουσία που εκκρίνεται από το δέρμα των προβάτων. Κάτι σαν φυσικό λίπος. Χρησιμοιείται στη φαρμακευτική και στην παρασκευή καλλυντικών απ' όσο έχω διαβάσει. Δείτε με πολύ κατατοπιστηκές φωτογραφίες πώς πλένουμε και αδιαβροχοποιούμε με λανολίνη τα μάλλινα καλύματα πάνας.

Είμαι πολύ ευχαριστημένη από τις επιδόσεις των δημιουργημάτων μου τελικά και μάλιστα απογοητεύομαι όταν χρησιμοποιώ PUL καλύμματα το βράδυ σε σχέση με τα μάλλινα. Ο μικρός συνήθως ξυπνάει βρεγμένος ή το δέρμα του είναι ερεθισμένο επειδή δεν αναπνέει καλά και μένει πολλές ώρες με τα "τσίσα". Φανταστείτε ότι τώρα κοιμάται 10 ώρες χωρίς να ξυπνήσει άρα και χωρίς να του αλλάξω πάνα.. Είναι μια πρόκληση.. Με τα μάλλινα καλύμματα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Το μέλλον θα δείξει φαντάζομαι..

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Τελικά η χλωρίνη στις υφασμάτινες πάνες απαγορεύεται;

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Μετά από το σχόλιο της Δανάης στο ποστ προτρέπω όλους όσους διαβάσουν για τη δική μου εμπειρία με τη χλωρίνη να δοκιμάσουν τη δική της λύση
Απολύμανση με πλύσιμο στους 100 βαθμούς (συνήθως τα πλυντήρια έχουν ένα πρόγραμμα στους 90 ή 95 βαθμούς το οποίο φαντάζομαι ότι μας κάνει!) και μία κούπα ξύδι λευκό για μαλακτικό.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Εγώ έτσι νόμιζα πάντως.. Διαβάζοντας ένα σωρό οδηγίες σε διάφορα ξενόγλωσσα sites για το πλύσιμο της υφασμάτινης πάνας, είχα καταλήξει ότι χλωρίνη δεν πρέπει να ακουμπήσει τις πάνες ποτέ και για κανένα λόγο! Έκανα λάθος όμως και ήρθε -μετά από ένα χρόνο, ευτυχώς- η ώρα να το διαπιστώσω.


Το θέμα που προέκυψε είναι μια μολυνσούλα που εμφάνισε ο μικρός στην ευαίσθητη περιοχή που καλύπτει η πάνα. Η μόλυνση αυτή απαίτησε 5νθήμερη θεραπεία με κορτιζονούχο σκεύασμα κατά την οποία φοράγαμε συμβατικές πάνες γιατί κρέμες και υφασμάτινες πάνες δε συνεργάζονται πολύ καλά. Ο γιατρός είπε ότι είναι κάτι συνηθισμένο και να μην ανησυχήσουμε οπότε εφόσον τα συμπτώματα υποχώρησαν από την πρώτη κιόλας μέρα, ηρεμήσαμε και απλά ολοκληρώσαμε τη θεραπεία.


Κανά δυο μέρες μετά τη λήξη της θεραπείας άρχισα να φοράω στο μικρό υφασμάτινες πάνες ξανά. Είχα μια ανησυχία ομολογουμένως και δυστυχώς οι φόβοι μου επιβεβαιώθηκαν. Τα συμπτώματα επέστρεψαν και έπρεπε να αντιδράσω γρήγορα. Φυσικά επιστρέψαμε στις συμβατικές μέχρι να δούμε τί θα γίνει. Τα συμπτώματα υποχώρησαν αμέσως αλλά αυτό δε με έκανε να νιώσω και πολύ καλύτερα..


Προφανώς το μικρόβιο που δημιούργησε το πρόβλημα ήταν ακόμα επάνω στις πάνες και το πλύσιμο στους 60 βαθμούς δεν το εξολόθρευε! Ευτυχώς που οι ξενόγλωσσοι φίλοι με εμπειρία στο cloth diapering έχουν καταγράψει πλήρως τις εμπειρίες τους. Έψαξα λοιπόν και βρήκα ότι σε περίπτωση ίωσης ή εμφάνισης κάποιου μικροβίου/μόλυνσης απαιτείται η απολύμανση κάθε πάνας για να είναι ασφαλής η χρήση τους από εκεί και στο εξής. Η συνταγή που βρήκα και δοκίμασα είναι το πλύσιμο στους 90 βαθμούς με 1/4 της κούπας (δηλαδή 240/4 = 60 ml περίπου) χλωρίνη από αυτή που επιτρέπεται να βάλουμε στο πλυντήριο. Αυτή που θα χρησιμοποιούσαμε καμιά φορά για άσπρα τραπεζομάντηλα και τέτοια δηλαδή. Με βαριά καρδιά το έκανα αυτό. Φοβόμουν ότι θα τις χαλάσω τις πάνες, ότι θα ξεβάψουν και διάφορα τέτοια.. Αραραίωσα τη χλωρίνη πρίν τη ρίξω στην πλύση και περίμενα να γεμίσει πρώτα με νερό ο κάδος του πλυντηρίου για να μη βρει τις πάνες απ' ευθείας και να ελαχιστοποιήσω την πιθανότητα να τους κάνει κακό. Έκανα ένα επιπλέον πρόγραμμα ξεβγάλματος φυσικά όπως προτεινόταν, για να μείνουν όσο το δυνατόν λιγότερα υπολείμματα χλωρίνης.
Μετά από μερικές μέρες -χωρίς σημάδι μόλυνσης- έκανα και τη νέα δοκιμή. Στην αρχή μόνο μέρα και άλλαζα τις πάνες συχνά. Φοβόμουν μήπως η χλωρίνη δημιουργήσει κάποιον ερεθισμό στο δερματάκι του και τα κάνω χειρότερα τα πράγματα. Ευτυχώς δεν υπήρξε κανένας ερεθισμός, καμία υπόνοια ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει στραβά, και εδώ και μιά εβδομάδα περίπου φοράμε κανονικά τις πάνες, μέρα και νύχτα, μέσα και έξω από το σπίτι και όλα είναι μια χαρά! Ουφ! Ήταν μια δοκιμασία κι αυτό..
Πάντως ενώ μετά από πολλούς μήνες που χρησιμοποιούσαμε τις πάνες είχα παρατηρήσει ότι μερικές φορές είχαμε ερεθισμούς και κοκκινίλες στο δερμα του μικρού, μετά την απολύμανση όλα αυτά έχουν εξαφανιστεί. Είναι καλύτερα από πριν δηλαδή. Αναρωτιέμαι μήπως μια φορά το χρόνο χρειάζεται να κάνει κανείς αυτή τη διαδικασία. Σίγουρα αν το παρακάνει οι πάνες θα λιώσουν, θα καταστραφούν, ειδικά το PUL ύφασμα που απ'ότι έχω καταλάβει είναι το πιο ευαίσθητο στο να κάνει "ρωγμές" στην αδιάβροχή του επίστρωση και στην ουσία να πάψει να έχει αυτή την ιδιότητα.




Σίγουρα η μέθοδος προτείνεται και είναι η μόνη λύση στις εξής περιπτώσεις:

  • Μετά από μόλυνση, ή όταν το μωρό περάσει κάποια ίωση

  • Αν κάποιος αγοράσει μεταχειρισμένες πάνες είναι καλό να τις απολυμάνει πριν τη χρήση τους για να αποκλείσει πιθανή ύπαρξη μικροβίου/υιού στις πάνες. Απ'όσο διάβασα τέτοια περιστατικά είναι σπάνια αλλά εφόσον έχει καταγραφεί έστω και ένα γιατί να το ρισκάρουμε;


Φαντάζομαι ότι πολλοί από εσάς που θα τύχει να διαβάσετε αυτό το blog δε θα συμπαθείτε τη χλωρίνη. Δίκιο έχετε αλλά αναρωτιέμαι αν σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κάτι να την αντικαταστήσει.. Αν σκεφτείτε κάτι θα ήθελα πολύ να το μάθω κι εγώ! Θα προτιμούσα χίλιες φορές να χρησιμοποιήσω κάτι φιλικό προς το περιβάλλον. Το κακό είναι ότι θα έπρεπε να πειραματιστώ και δεν ξέρω πώς θα το έκανα όταν μιλάμε για μια τόσο "ευαίσθητη" κατάσταση..



Ευπρόσδεκτα σχόλια, προτάσεις, απορίες..